Innovaties

[av_layerslider id=’3′]

[av_textblock]
Single Port Acces Laparoscopie

Deze nieuwe techniek, ook wel Laparo-Endoscopic Single-site Surgery (LESS), Single Incision Laparoscopic Surgery (SILS), One Port Umbilical Surgery (OPUS), Single Port Incisionless Conventional Equipment-utilizing Surgery (SPICES) of Natural Orifice Transumbilical Surgery (NOTUS) genoemd, is in 2005 voor het eerst beschreven. Uitgangspunt van deze techniek is dat alle laparoscopische instrumenten geïntroduceerd worden door één enkele trocart, meestal in de navel. Naast het cosmetische voordeel wordt deze techniek verondersteld gepaard te gaan met minder postoperatieve pijn, minder bloedverlies, minder complicaties en sneller herstel. Tot op heden zijn er echter geen gerandomiseerde studies verschenen waarbij verschillende toegangstechnieken met elkaar vergeleken worden.

Ook binnen de robot-geassisteerde chirurgie is inmiddels ervaring opgedaan met LESS (www.ted.com/talks/lang/eng/catherine_mohr_surgery_s_past_present_and_robotic_future.html) voor een onderhoudend doch ietwat Amerikaans betoog van een chirurg en uitvinder). Recent is de vermeend eerste, met LESS behandelde, ectopische zwangerschap gepubliceerd.

laparoendoscopic_single_site surgery_LESS_in_gynecologic_oncology.pdf
Laparoendoscopic_single_site_surgery_for_ectopic_pregnancy.pdf
Laparoscopic single_site_surgery_for_placement_of_an_adjustable_gastric_band.pdf

De Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) heeft in een brief aan de leden haar standpunt omtrent LESS verwoord (zie onderstaande tekst).

Geachte leden van de NVEC,

In toenemende mate is er belangstelling voor de Single Port Surgery (SPA, LESS, SILS), waarbij een laparoscopische operatie via slechts een trocart in de navel geopereerd wordt. Hoewel deze techniek veelbelovend lijkt en uitvoerbaar is, kleven er ook nog een aantal vragen aan de technische kant en de praktische uitvoerbaarheid met betrekking tot het instrumentarium. Het standpunt dat het een gewone laparoscopische operatie zou betreffen met gewoon een aantal minder toegangspoorten lijkt niet handhaafbaar. De techniek is wezenlijk anders dan bij de conventionele laparoscopie. Het gewone laparoscopische starre instrumentarium is minder/niet geschikt en het meeste gebogen instrumentarium voor single port chirurgie heeft een aantal specifieke karakteristieken.

Het standpunt van de NVEC aangaande de introductie van nieuwe laparoscopische technieken staat beschreven in het landelijke Plan van Aanpak.

Voor de introductie in uw ziekenhuis lijkt het ons verstandig dan ook bij implementatie van deze vorm van chirurgie een zorgvuldig invoeringstraject te bewandelen.

  1. Er dient toestemming te zijn van de METC
  2. U dient voor aanvang geschoold te worden in deze techniek middels een cursus en/of training.
  3. U dient enkele ingrepen bij een collega mee te kijken en de eerste ingrepen in uw ziekenhuis via een proctorsysteem te verrichten.
  4. U dient de patient in te lichten en te wijzen op het feit dat het nieuwe techniek betreft. Een informed consent is noodzakelijk.

Daarnaast zal op zeer korte termijn een landelijke data base worden opgezet in samenwerking met de industrie om de introductie van deze nieuwe vorm van chirurgie te monitoren. Deelname aan deze database zal voor de industrie een voorwaarde zijn om single access poorten te leveren aan uw ziekenhuis. Hierover houden we u middels verdere correspondentie op de hoogte.

Uitgebreide informatie zal binnenkort verschijnen op de NVEC website (www.nvec.nl).

Namens het bestuur van de NVEC.
[/av_textblock]